ШАРЕН СВЯТ 

Ансамбъл “Чинари” отбелязва 25 години на сцена

25 години от създаването си ще отбележи първият български частен ансамбъл “Чинари”. Юбилейното събитие ще събере пет спектакъла в един на 10 декември в зала 1 на НДК.

Ценителите на неравноделния ритъм ще видят моменти от “Магията на танца”, Траките” и “Мистичен ритъм”, които ще съставят първата част на спектакъла и ще я определят като по-мистична, с повече фантазия – съвременна трактовка на българския фолклор. Втората част ще включи вълнуващи моменти от авторските “Възрожденски разкази” и “Ние българите”, като тази част ще бъде изцяло фолклорна.На сцената гърба на „Чинари“ ще пазят група “Etnotix”,трио “Булгарина”, квартет “Българи” и „Чинари дръмс“.

През годините, хореографът и директор на ансамбъла – Асен Павлов създава 13 авторски спектакъла, които по традиция артистите представят пред публика всяка година преди Коледа.

През 2015 г. Асен Павлов е удостоен с „Икар“ за спектакъла “Траките”. През 2016-та ансамбълът става носител на „Кристална лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци за „Ние, българите“. През 2017-та Министерство на Културата награждава танцьорите и техния ръководител с грамота и почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики – за принос в развитието на българската култура. В началото на тази година Калоян Павлов бе награден с „Икар“ за вариететно и атракционно изкуство за „Мистичен ритъм“. Същият спектакъл носи през април и наградата на хореографите „Златна муза“.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ