ТЕМА 

170 000 нашенци тръгват на път за празниците

Около 170 хил. души ще се възползват от възможността да пътуват през трите почивни дни. Това каза Константин Занков от Института за анализи и прогнози в туризма. 35 хиляди от тях ще изкарат празниците в съседните балкански държави – Гърция, Турция, Македония, Румъния и Сърбия.

„За пътуванията си в чужбина нашенци ще похарчат по около 450 лв. на човек. Това включва всички начини на придвижване – с автобус, със собствен транспорт и със самолет. Хората, които ще останат в родината, пък ще дадат по около 220-230 лв. на човек за трите почивни дни в някои от курортите ни“, пресметна експертът. По думите му основно извън страната пътуванията ще бъдат в Гърция и Турция, следвани от Македония, Сърбия и Румъния. Според него южната и югоизточната ни съседка остават най-атрактивни, като причината е последната възможност за българите за почивка, макар и кратка, на добра цена на морския бряг. „Стотици автобуси тръгнаха за Гърция и Турция“, уточни Занков.

Байко Байков, председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА), също смята, че българите тръгнали по празниците за чужбина, ще предпочетат съседните страни.

„35% от пътуванията за почивните дни по Деня на независимостта се падат на съседните Гърция и Турция и след тях на по-малък интерес се радват други държави“, каза Джамал Лютви от една от туристическите агенции. Той потвърди, че българите се стремят да използват първите дни на циганското лято и за това избират да пътуват най-вече в тези балкански страни.

От друга туристическа фирма обяснили за „Монитор“, че някои нашенци ще слеят трите почивни дни с още отпуска и ще направят 7-дневни самолетни турове до Италия и Португалия. Мария Бъчварова, служителка в агенцията уточни, че на Апенините те предпочитат да почиват в Сицилия и Кампания, а в Португалия изборът им пада основно на столицата Лисабон, Коимбра и Порто.

Ирина Найденова от друга агенция, обясни, че хората, за които неработни са само трите почивни дни са избрали кратки турове със самолет до някоя от европейските столици и остров Малта например, а у нас – в спа центровете или на българското море. „Българите, искащи да съчетаят тези почивни дни с късната си лятна ваканция пътуват на 7-дневни почивки до курорти в Египет, Италия, Испания“, добави тя.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ