ЛИЦАТА СВЕТЪТ 

Говорителят на италианското правителство печели повече от премиера

Да бъдеш говорител на италианското правителство е много по-изгодно, отколкото да заработваш като министър-председател – смята авторитетното седмично списание „Еспресо“.

Просто защото пресаташето на сегашния кабинет Роко Казалино се разписва всеки месец на ведомост с изписани върху нея 14 166 евро бруто, а премиерът Джузепе Конте – срещу 9 500 евро бруто. От публикуваното от изданието просторно описание на разходите за помощния персонал в кабинета се вижда, че парите за всевъзможните чиновници там въобще не се пестят, въпреки намеренията и обещанията на управляващата сега в страната популистка коалиция.

Съвсем естествено разликата от почти 50% нагоре в заплащането в полза на говорителя и в ущърб на премиера не се хареса на медиите на Апенините и те го подложиха на унищожителни критики. На Роко Казалино обаче хич не му мигна окото и заяви на всеослушание, че си заслужавал парите, тъй като работел по 24 часа в денонощие и седем дни в седмицата. Изцепката обаче наля още масло в огъня на разгорялия се скандал, тъй като пишещото братство изтълкува приказките на пресаташето като упрек към Джузепе Конте, че работи малко. Казалино, който е активист на гей-общността в Италия, сякаш усети, че е пресолил манджата и започна да се оправдава, че му оставали едва 6 хил. евро чиста пара след като си плати данъците. За негово съжаление обаче никой не му повярва и медийното разпъване на говорителя на италианския кабинет продължи.

Интересен факт от професионалната биография на 46 годишния сега Роко Казалино е това, че той е диплоомиран инженер по електроника, но участва в първия италиански „Биг Брадър“, стига до финал и става доста популярен. После започва да се изявява в разни телевизионни ток-шоута, като по време на едно от тях се запознава със създателя на управляващото сега движение „Пет звезди“ Бепе Грило. Популярният комик пък си го харесва и го взема на работа в зараждащата се политическа формация като специалист по печата.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ