ЗДРАВЕТО 

Шоколадът – вкусен, но и полезен

Освен че е вкусен, черният шоколад е и много полезен. Това твърдят специалисти пред Daily Express, според които шоколадът може да запази гъвкавостта на кръвоносните съдове и така да намалее риска от високо кръвно налягане.

Чистото какао също има такъв профилактичен ефект. Той се дължи на съдържащите се в него флаваноли.

„Установихме, че приемът на флаваноли значително подобрява няколко показателя за състоянието на сърдечносъдовата система“ – заявиха учени от университетската болница в Дюселдорф.

Учените установиха, че увеличаването на количеството флаваноли намалява 10-годишния риск от сърдечносъдово заболяване с 22 процента, а от инфаркт с 31 процента.

Освен в черния шоколад, флаваноли има и в ябълките. Неподсладеното какао обаче е един от най-добрите източници на антиоксиданта

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ