АВТО-МОТО ТЕМА 

Автобус от легендарната марка „Чавдар“ се отправи на последния си курс

Представител на легендата на българското машиностроене – автобусите „Чавдар“, се отправи на последния си курс в Шуменско. Машината е собственост на местния превозвач и отива в пенсия след близо три десетилетия вярна служба.

Група фенове на класическите автобуси организираха и последното пътуване на „Чавдар“ – обиколка на старите столици Плиска и Велики Преслав. Инициатор е Валентин Иванов. Той обясни, че набързо се събрали 15-ина желаещи да пътуват с машината.

„Животът ни премина с тези „Чавдари“, отбелязва той. Феновете имат и група „Ценители на автобуси“ във Facebook, съобщи „Дарик“. Там постват снимки и информация за класическите машини.

„Това ни напомня на времената, когато в България се произвеждаха такива автобуси и те бяха на едно добро ниво“, казва мъжът. „Автобусът е копие на немските „Setra“, а доста от частите – алуминиеви панели, както и задните оси, е възможно да са дело на бившия Алуминиев комбинат и КТА „Мадара“ в Шумен“, допълва Валентин.

Той отбелязва, че автобусите са изключително надеждни и хубави. „Няма стари машини, има неподдържани“, допълва той. „След като обиколи старите столици, автобусът ще остане като експонат в двора на автокомбината, а няма да бъде нарязан за желязо“, обещава Валентин Иванов.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ