ЗДРАВЕТО 

8 начина да преборите главоболието без лекарства

Когато става дума за леки неразположения, главоболието е сред най-посочваните оплаквания. Понякога от преумора, друг път заради стрес, а често и като признак на мигрена, главоболието може да е много упорито. Вижте 8 съвета какво да правите при главоболие.

Определете болката

Много е важно да определите какво е отключило главоболието и от какъв тип болка се оплаквате. Например, при инфекция на синусите е възможно главоболие в зоната между веждите. При шипове във врата болката се усеща отзад, а когато е от напрежение – в зоната на челото. При мигрена болката е локализирана само от едната страна на лицето и е пулсираща.

Проверете кръвното

Често главоболието може да е резултат от промяна в кръвното налягане или пулса. При високо кръвно болката се усеща по-скоро отзад в тила, докато при ниско – отпред при междуочието и често в комбинация с отпадналост. След като измерите кръвното, може да прецените какви мерки да предприемете. Чаша червено вино, солен айрян или кафе ще повишат кръвното налягане, докато чай с канела ще го понижи.

Направете си масаж

Масажите на челото ще ви облекчат при главоболие – 15-минутен сеанс е достатъчен, за да разсеете болката. А за да имат още по-силен ефект, прибавете и етерично масло. Най-добрите етерични масла срещу главоболие са от евкалипт, мента, лавандула, розмарин, лайка или майорана.

Загрейте шията

Главоболието може да е причинено от шипове във врата, а тогава най-доброто лекарство са сгряващите компреси и горещите душове. Масажираща възглавница за шията също ще ви помогне да разсеете болката.

Хидратирайте

Колкото повече вода приемате през деня, толкова по-силна защита си изграждате срещу главоболие. Често болката може да е резултат от дехидратация на организма, затова внимавайте да не пиете по-малко от 9 водни чаши, а препоръчителната доза е 12 водни чаши.

Хапнете нещо люто

Известно природно лекарство срещу главоболие са лютите храни. Лютият червен пипер стимулира кръвообращението, отпуска мускулите и повишава нивото на ендорфин в организма.

Туширайте болката

Заложете на някое от изпитаните природни лекарства срещу главоболие. Например, студени компреси с лед на челото притъпяват болката и действат успокояващо. Джинджифиловият чай с лимон също ще ви помогне при борбата с главоболието и ще зареди организма ви с енергия.

Наспете се

Понякога най-доброто лекарство срещу главоболието е сънят. Причината – най-честите оплаквания от главоболие са предизвикани от стрес и преумора. При мигрена тъмната и тиха стая помага за успокояване на болката.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ