Home » Свят » Русия създава нова платежна единица за приятелски държави

Русия създава нова платежна единица за приятелски държави

Сподели новината

Русия трябва да премине към нова разплащателна единица в търговията с приятелски страни. Такава инициатива са подели група икономисти, пише РБК. Предложението беше представено от експерти от Центъра за макроикономически анализи и краткосрочни прогнози и Института за икономическо прогнозиране на Руската академия на науките.

„Западните санкции, които откъснаха Русия от световните капиталови пазари и затрудниха конвертирането на рублата за външна търговия, както и реципрочното намерение на Русия да получи плащане за износа на газ за Европа в рубли, повдигнаха въпроса за създаване на нова платежна единица за разплащания с приятелски страни“, се казва в изявлението. Смята се, че страните от Евразийския икономически съюз, Китай, Индия, Иран, Турция може да проявят интерес към новата система за разплащане, пише вестникът. По този начин те ще се отърват от зависимостта от други валути, които могат да бъдат използвани като геополитическо оръжие.

Авторите на инициативата предложиха да се обвърже цената на единица със златото и благородните метали, с които разполагат участващите страни. Ставката ще зависи от среднопретеглената цена на ресурсите на световния пазар. Както отбелязват авторите на статията, властите не изключват възможността за създаване на платежно звено с приятелски страни, но, както каза заместник-ръководителят на Министерството на икономическото развитие Дмитрий Волвач, това е въпрос на бъдещето.

На 23 март руският президент Владимир Путин обяви прехвърлянето на плащанията за природен газ към страните от ЕС и други страни, които са въвели ограничителни мерки в рубли, за да спрат да използват долари, евро и редица други валути в изчисленията. До 31 март правителството ще одобри в борда на директорите на Газпром директива за изменение на съществуващите договори за валутата на плащане в рубли. Обемът на доставките, цените и принципите на ценообразуване ще останат същите, пише РИА Новости.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.