АВТО-МОТО СВЕТЪТ 

Мъск напуска поста председател на съвета на директорите на Tesla

Илон Мъск постигна споразумение с Комисията за борсите и търговията с ценни книжа на САЩ (SEC), което му позволява да остане главен изпълнителен директор на Tesla Inc., но изисква да се оттегли от председателската си роля в мегакомпанията в продължение на три години. По 20 млн. долара глоба ще платят Мъск и Tesla.

Припомняме, че американският регулатор депозира във федерален съд в Манхатън обвинение срещу изпълнителния директор в четвъртък. То е за подвеждане на инвеститорите с личното му съобщение в социалната мрежа „Туитър“ през август, че разполага с финансиране за сваляне на компанията от борсата. Според SEC той е изфабрикувал твърдението си.

В рамките на споразумението, което изисква одобрение от съд, Мъск ще остане главен изпълнителен директор, но трябва да остави своята роля на председател на борда в рамките на 45 дни. Той не може да поиска преизбиране в следващите три години..

Според документ, цитиран от CNN, Мъск е приел сделката с SEC „без да допусне или отрече твърденията в жалбата“. „Глобите от 40 млн. долара ще бъдат разпределени на засегнати инвеститори по одобрен от съда начин“, се казва в съобщение на пресцентъра на SEC. Отделно в борда на Tesla ще бъдат назначени двама нови директори, които да следят за изявленията на Мъск.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ