МИСТЕРИИ 

Имамът на Девин развалял магии без пари

Всеки човек, дори тези, които отхвърлят суеверията, поне веднъж в живота си са си мислили, че над тях тегне проклятие. В подобни моменти човек е готов на какво ли не, само да се отърве от налегналите го неприятности, които могат да се интерпретират като магия, уроки, лош късмет и т.н. Безброй са онези, които претендират, че могат да ви избавят от лошото. Малцина обаче са тези, които наистина могат да го направят, а имамът на Девин – Ружди Скендеров, твърди, че е един от тях.

„Хората разбират, че имат магия, след като ги обземат притеснения и им е свита душата. Неспокойни са. Отиват на лекар, който им казва, че са здрави и не са за него. Тогава те се обръщат към нас“, казва имамът на Девин. Наред с мюсюлманските ритуали той от много време развалял и магия с четене на Корана. „Това не се учи. В Свещения Коран има сура за подобни случаи“, уточнява той. Пред джамията нямало опашка от кандидати за разваляне на магия, но от уста на уста научавали за него и хора от различни градове и изповядващи различни религии.

„Още по времето на пророка Мохамед са правели магии, пък какво остава за нас. Ние сме обикновени хора и не сме застраховани. Представете си, щом на самия пророк са се опитвали да правят магия“, казва мюсюлманският духовник. Имамът не можел да познае от пръв поглед дали върху дошлия при него за утеха тегне нещо нередно. Усещал при самото четене на свещената за мюсюлманите книга. Твърди, че ако на човека срещу него имало направено нещо лошо, той започва да се чувства зле и да се прозява, усещайки излишна лоша енергия. За разлика от много свои колеги, районният имам на Девин не вземал пари за развалянето на магия. Убеден е, че магията се прави от лоши хора, за които е сигурно, че не са вярващи.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ