АВТО-МОТО 

Берлин забранява старите дизелови коли по ключови улици

Местните власти в Берлин обмислят да въведат забрани за движение на по-старите дизелови автомобили по 20 улици в града, включително и по-основните маршрути в германската столица, съобщи телевизия RBB. RBB отбелязва, че според вътрешни документи берлинската сенатска комисия за околна среда, транспорт и защита на климата поне всеки шести шофьор в Берлин ще бъде засегнат от подобна забрана. Сенатската комисия не коментира информацията.

Административният съд в Берлин трябва да гледа идния вторник делото, заведено от природозащитната организация DUH срещу федерална провинция Берлин. Организацията настоява общината да намали замърсяването на въздуха, като околната среда, като забрани дизеловите превозни средства, които покриват стандарта за вредни емисии Евро 4 (Euro 4) от края на 2018 г., тези с Евро 5 (Euro 5) – от септември 2019 г. Най-екологичният стандарт е Евро 6.

Федералното германско правителство вече обяви план за намаляване на вредните емисии от дизеловите автомобили, като поиска производителите да предложат на собствениците стимули да заменят старите коли с нови или поне да получат технически подобрения. Според организациите за защита на околната среда обаче тези мерки изобщо не са достатъчни. Германската агенция за околната среда не смята,че одобрените мерки на срещата на високо равнище за дизеловите автомобили ще са достатъчни, за да се избегнат забраните за шофиране във всички германски градове,коментира сп. „Шпигел“.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ