ЛИЦАТА 

70-годишен дядо пробяга 316 км за 2 дни

316 км на бегом минава 70-годишният Ради Милев от Казанлък. И това не е всичко! Колосалното разстояние е изминато за два дни, и то без никаква почивка. В парка на румънския град Тимишоара ултрамаратонецът прави около 300 обиколки и събира погледите на всички. „При 48-часовото бягане има два подхода. Единият е да бягате по-бързо и да имате време за почивка. Вторият е да карате по-бавно, но непрекъснато – без почивка. Аз съм привърженик на втория вариант“, разказва пред „България Днес“ пенсионерът атлет.

През няколко обиколки Ради се подкрепя с вода и нещо за хапване. И по това той се отличава от останалите бегачи, които се тъпчат с хранителни добавки. „Колкото и да не е за вярване – носих си насипен мармалад, топено сирене, кашкавал, дори русенско варено. Никой не бяга с такава храна освен мен“, допълва Милев с усмивка. Като ученик Ради е бил освободен от физическо възпитание заради здравословни проблеми. Това го мотивира и 50 години по-късно той е на върха. Двете му постижения на 48-часово бягане в неговата възрастова група са най-добрите в света в момента.

„Боледувах от ревматизъм като ученик в техникума. Бях освободен от физкултура, тъй като беше засегнато сърцето и четири години не съм спортувал изобщо. По милост ми писаха тройка, защото трябваше да завърша. Това е може би една от причините, която ме накара да докажа, че аз не съм по-различен от другите, напротив – мога да бъда много по-добър“, допълва Милев, който не смята себе си за спортист.

Казва, че тича за здраве. През целия му жизнен път, откакто започва да бяга, не е имал и един ден болничен. Ради е инженер по професия и има много научни трудове. Преди 40 години бягането се превръща в негово хоби и с годините медалите започват да се трупат. Тренировките на пенсионера също са малко по-различни от тези на останалите любители на спорта. Преди закуска жизненият мъж прави по 3000 клякания и около 1000 коремни преси. Най-добре му се отразява работата в градината.

„Имам си село и често ходя там да работя. Всичко правя по първичния начин – обръщам цялата градина. Това ми е тренировката“, разказва още той. Ради е добър и ерудиран човек. Не желае нищо от никого, но печели медал след медал. Първия си рекорд постига през 2013 г. Тогава изминава 674 км за 6 дни. Година по-късно километрите стават 681. „Исках да съвпада с годината на създаването на нашата държава. Спрях на тези километри и накарах организаторите да фиксират това число. Не винаги търся максималното“, разказва рекордьорът.

Пробвал се е и на 10-дневно тичане. Преди 10 години печели 3-то място в Ню Йорк, след като пробягва 1012 км. На всяко състезание пенсионерът освен бодър дух носи със себе си и българското знаме. Трибагреникът е около метър и половина, но Милев винаги тича с него последните няколко обиколки. Винаги неотлъчно до него е жена му. Тя му дава сили и кураж. Разбира го не само защото й е съпруг, но и защото самата тя е покорявала 100-километрово трасе с бягане. Милеви имат и две дъщери, които също са преодолявали 100-те километра с тичане. Догодина Ради е готов за нов световен рекорд. Целта му е първите три места в световната листа да са на България и вярва, че ще го постигне!

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ