ЗДРАВЕТО 

Млякото за закуска държи кръвната захар в норма

Промяна в менюто за закуска би могла да е от полза за контролирането на диабета от втори тип, показа ново изследване. Авторите му от университета на Гуелф в Канада в сътрудничество с университета на Торонто проучиха ефектите от консумацията на високопротеиново мляко на закуска върху нивата на кръвната захар и чувството за ситост след закуската и след обяда. Млякото, приемано със зърнени закуски, водело до спад на концентрациите на глюкозата в кръвта след хранене, в сравнение с водата, а високото съдържание на млечен протеин понижавало тази концентрация, в сравнение с нормалното съдържание.

Високопротеиновото мляко намалявало и апетита след второто хранене (обяда), сравнено с нископротеиновия си еквивалент. При проведеното двойно сляпо, контролирано и рандомизирано изследване екипът проучил ефектите от повишаването на протеиновата концентрация и на дела на суроватъчния протеин в мляко, консумирано с високовъглехидратна зърнена закуска, върху кръвната захар, засищането и приемането на храна по-късно през деня.

При разграждането на суроватъчните и казеиновите протеини, естествено съдържащи се в млякото, се отделят стомашни хормони, които забавят храносмилането и увеличават чувството за ситост. Този ефект е по-бърз при суроватъчните протеини, докато при казеиновите е по-траен. Изследването демонстрирало, че прясното мляко, консумирано с високовъглехидратна зърнена закуска, понижавало кръвната захар дори след обяда, а високопротеиновото мляко имало по-голям ефект.

Д-р Дъглас Гоф, ръководител на проучването, казва, че то потвърждава важността на приема на мляко на закуска, за да се подпомогне по-бавното разграждане на въглехидратите и поддържането на по-ниска кръвна захар. Специалистите по хранене винаги са подчертавали значимостта на здравословната закуска, а това изследване би трябвало да насърчи потребителите да включват в нея мляко.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ