ЗДРАВЕТО 

Есен е! 5 бабини илача при болно гърло

Колкото и да ни се иска всички болести да останат в зимата и да започнем пролетно на чисто, няма как да стане. За съжаление, болното гърло не е проблем само в сезона на студа, мрачното време и снега, а може да атакува по всяко време на годината. И ако вече не е останало лекарство в аптеката, което да не сте изпробвали върху себе си, опитайте с натурални средства.

Сипете чаена лъжичка сол в една чаена чаша вода. Разбъркайте и направете гаргара. Тайната е водата да е топла колкото можете да изтърпите. Правете гаргарата всеки път с нова порция солен разтвор.

Сложете по една чаена лъжичка от мед и джинджифил в половин чаша топла вода и сока на половин лимон. Разбъркайте сместа и направете с нея гаргара.

В такива случаи помага и компрес с извара. Добре е да го приготвите сами, като пресечете врящо прясно мляко с оцет. Прецедете го добре и използвайте получената извара за компреса. Разстелете я върху марля, наложете я на гърлото и завийте компреса с шал, така че да не влиза въздух под него и да го охлажда.

Останете с компреса поне няколко часа, ако може да го понесете, преспете с него.

Известно е, че чаят от малини се използва от векове за борба с повишената телесна температура. Всъщност чаят от листата на плода има много приложения. От средство за третиране на рани до ефективен помощник в борбата със симптомите на грипа. Оказва се – действа и при болно гърло. Запарете 2 чаени лъжички изсушени малинови листа в една чаша вода за 10 минути. Изцедете и направете гаргара с чая, докато е още топъл. Милион пъти сте чували, че при инфекция трябва да се пият много течности.

Те помагат на организма по-лесно и бързо да изхвърли токсините на болестта. Колкото повече поемате, толкова по-бързо ще се повлияе и болното ви гърло. Не ги поглъщайте обаче твърде топли или прекалено студени, за да не травмирате гърлото си допълнително.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ