ПОЛИТИКА 

Важно! Задължителното одитиране на малки и средни фирми ще отпадне

Рядко срещано явление се случи на днешното заседание на националния съвет за тристранно сътрудничество. Бизнесът и синдикатите си стиснаха ръцете относно бъдещите промени в данъчните закони, подготвени от ведомството на финансовия министър Владислав Горанов за догодина.

На тристранката бяха обсъдени промени в Закона за корпоративно подоходно облагане и съпътстващите промени в Закона за облагането на физическите лица, Закона за местните данъци и такси, Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, Закона за ДДС и този за счетоводството. „Мога да поздравя колегите за единодушно одобрение на внесения законопроект, така че имаме успешно заседание, рядко се случва, но е факт“, заяви пред медиите вицепремиерът и председател на националния съвет Валери Симеонов.

Работодателите настояват за по-облекчени условия за одитиране на малките и средните предприятия. Предложенията в Закона за счетоводството ще бъдат подкрепени и внесени от депутати в Народното събрание, а аз ще го предложа на обсъждане на заседанието в сряда на МС, обяви Симеонов в отговор на големите организации, които оценяват разходите на 13 млн. лева. По време на заседанието пое ангажимент въпросът да бъде обсъден, но това може да стане и в парламента, а не преди внасянето на измененията на пакета от данъчни закони в Народното събрание.

„Одитът, във вида, в който съществува, има за цел да защити интересите на акционерите, не толкова на фиска, защото фискът има други инструментариуми за контрол и надзор върху дейността на данъкоплатците. Така че сме отворени за този дебат“, заяви Горанов.

Задължителното одитиране засяга 6000 фирми от малкия и средния бизнес. Необходимо е да бъдат вдигнати праговете, при които се извършва задължителен одит. Работодателите настояват те да се изравнят с европейската директива и затова са внесли законодателна инициатива за вдигането им от 4 млн. лева оборот годишно на 8 млн. лева.

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди още промени в данъчните закони. С тях се предлага цялостна реформа в облагането на имоти, според която отстъпката от 50% може да се използва само за единствено основно жилище. Предвиждат се промени и в начина за облагане на автомобилите. Местният данък ще зависи от екостандарта им и годината на производство.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ