СВЕТЪТ 

Американските щати Флорида и Алабама се готвят за урагана Майкъл

Ураганът Майкъл се усили и се очаква, че може да се превърне в един от най-големите урагани, преди да стигне до Флорида в средата на седмицата, предаде Асошиейтед прес.

Скоростта на ветровете в урагана надхвърля 178 км/ч тази вечер, съобщи Националният център за ураганите на САЩ. Бурята ще прекара два или три дни над Мексиканския залив, който има висока температура на водата и благоприятни условия за засилването й, предава БТА.

Поради големите размери на урагана, който носи силни ветрове и проливни дъждове, може да се стигне до опасни наводнения в участък от крайбрежието на Флорида, с множество реки и с широки устия, в които може да се събере морската вода, която се очаква ураганът да изтласка на сушата, заяви Кен Греъм, директор на Центъра за ураганите.

Според прогнозите Майкъл може да доведе до покачване на морското равнище с до 3,5 м и да изсипе до 300 мм дъжд над някои селища. Във Флорида са издадени заповеди за задължителна евакуация на бариерни острови, мобилни жилища и ниско разположени райони.

Губернаторът на щата Рик Скот обяви извънредно положение в 35 района. Губернаторът на съседния щат Алабама Кей Айви обяви извънредно положение в целия щат.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ