ЗДРАВЕТО 

Носът се запушва при напълняване

Причините за постоянно запушения нос може да са различни. На първо място, трябва да се отхвърли вероятността за някакво инфекциозно заболяване. То може да е свързано с остър или обострен хроничен синузит, да има гнойна хрема. Други симптоми на инфекция са главоболие, тежест в главата или температура.

Най-често срещаната неинфекциозна причина е изкривена носна преграда. Тази деформация може да е била налице от години, но в един момент да причинява симптоми. Често се случва заради наднорменото тегло. То се трупа във всички тъкани равномерно в организма, включително и по лицето.

Фактори от околната среда също имат значение. Това са мръсният въздух в детската възраст, хипертрофията на тонзилите. Възпалена трета сливица, но и инфекция в другите може да причини запушване на носа. Причината е, че те повдигат и затварят епифаринкса. Точно по този начин при децата носът се запушва, появява се нощно хъркане и дори спиране на дишането. Увеличена трета сливица може да се дължи и на алергия, най-често към плесени. От една страна, има оток на лигавицата в носа, на третата сливица, а в допълнение – и затруднено носно дишане.

Според реакцията си при алергия хората се разделят на две групи – при едните носът тече, а при другите само се запушва. При алергия може да има и само запушен нос, без сърбеж и кихане.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ