СВЕТЪТ 

Стърджън: Само независимост на Шотландия ще я спаси от Брекзит

Първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън заяви, че е по-убедена отвсякога в независимостта на Шотландия, но призова за прагматизъм и търпение, предава БНР.

В нейната реч при закриването на конгреса на партията Стърджън остро критикува британското правителство за хаотичното и некомпетентно водене на преговорите по Брекзит с ЕС. Никола Стърджън заяви, че двете години след като Великобритания гласува да напусне ЕС показват защо Шотландия има нужда да бъде независима. Брекзит е сериозен проблем за Шотландия и единственото му решение е да станем независима държава, предупреди Стърджън.

Даунинг стрийт твърди, че има напредък в преговорите за Брекзит. Надежда за сделка през ноември изрази и министърът за Брекзит Доминик Рааб, който информира депутатите в парламента за хода на преговорите.

Никола Стърджън обаче обвини правителството за проявено „презрение“, както се изрази, към Шотландия, което е доказателство, че Обединеното кралство не е съюз на равни, след като не се вслушва в гласа на отделните му съставни части. От Даунинг стрийт заявиха, че Шотландия е отхвърлила независимостта на референдум преди четири години и този вот трябва да се зачита и че сега не е време за нов референдум, а за обединение по пътя към Брекзит.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ