СПОРТ 

България с драматична победа над Тайланд на Мондиал 2018

Волейболистките от националния отбор на България записа първа победа във втората фаза и общо 3-а на Световното първенство в Япония. Момичетата на селекционера Иван Петков надделяха много трудно над коравия тим на Тайланд с 3:2 (25:18, 22:25, 18:25, 25:22, 19:17) в предпоследния си мач от Група F на шампионата, игран тази сутрин пред по-малко от 500 зрители в зала „Осака Мунисипал Сентрал Джимнезиъм“.

По този начин българските „лъвици“ останаха на предпоследното 7-о място, но вече 3 победи, 5 загуби и 8 точки. Тайланд пък продължава да е на 6-о място също с 3 победи и 5 загуби, но с 11 точки. Утре (11 октомври) от 04,40 часа българско време в последната си среща на Мондиал 2018 България ще играе с последния отбор в класирането Азербайджан, докато тайландките ще спорят с Турция от 07,25 часа.

Началото на първия гейм по-добре за българките, които бързо поведоха с 3:0 след атака и ас на капитанката Христина Русева и контра от краче на Нася Димитрова. Тайланд успя да изравни при 4:4 след атака на Уилаван Апиняпонг и ас на Татдао Нуекджанг. Техническата пауза пък дойде при 8:6 за България след блокада на Русева и успешна контра на Мария Каракашева. Нов блок на Русева и контра от втора линия на Гергана Димитрова – 10:6 и прекъсване за треньора на Тайланд Данай Сривашамайтакул. Тайландките намалиха до 12:11 след блокада и контра на Малика Кантонг, но българските „лъвици“ веднага си върнаха преднината и даже я увеличиха до 16:11 след силни изяви на Мирослава Паскова и Нася Димитрова. Разликата нарасна до 21:12 след нови две силни атаки на Гери Димитрова и блок на разпределителката Лора Китипова. България без проблеми взе гейма с 25:18 след блок-аут на Каракашева.

Втората част тръгна отлично за Тайланд, които дръпнаха с 4:1 след атака в аут на Христина Русева и блокада на Онума Ситирак. Въпреки тайм-аута за Иван Петков, първото техническо прекъсване дойде при 8:5 за тайландките след атака на Ситирак. България успя да изравни при 8:8 след аут на Малика Кантонг и контра на Нася Димитрова. Тайланд си върна преднината при 11:9 след нова атака на Ситирак и ас на Кантонг. Стигна се до ново равенство при 13:13, след което българките дори поведоха с 14:13 след атака на Мирослава Паскова и два аса на Русева. Второто техническо прекъсване в гейма пък дойде при 16:14 за „лъвиците“ след две поредни успешни атаки на Гери Димитрова. Атака на Кантонг, контри на Уилаван Апиняпонг и Татдао Нуекджанг и ас на Ситирак – 18:16 за Тайланд и втори тайм-аут за Иван Петков. Играта продължи равностойно и точка за точка до 24:22, след което Тайланд затвори гейма при 25:22 след ас на Ситирак и изравни на 1:1.

За началото на третия гейм в игра за българския тим започна Мира Тодорова на мястото на Христина Русева. България успя да поведе с 3:0 след атака на Гери Димитрова, контра от краче на Нася Димитрова и аут на Онума Ситирак. Техническата пауза пък дойде при 8:5 за българските „лъвици“ след блок на Лора Китипова. Постепенно Тайланд изравни при 10:10 след атака на Плеумджит Тинкаоу, ас на Малика Кантонг и грешка на Мирослава Паскова. Двата тима продължиха равностойно, като си размениха по няколко мини пробива, за да се стигне до 16:15 за тайландките след успешна атака на Татдао Нуекджанг. Разликата нарасна до 19:16 за Тайланд след контри на Тинкаоу и Кантонг. Независимо от тайм-аута за Иван Петков, резултатът стана 23:18 след блокада на Татдао Нуекджанг и контра от втора линия на Тинкаоу. Тайланд спокойно спечели гейма с 25:18 след ас на Тинкаоу и контра блок-аут на Ситирак.

Четвъртата част стартира отново добре за Тайланд, които поведоха с 3:0 след атака на Плеумджит Тинкаоу, грешка на Христина Русева и контра на Татдао Нуекджанг. Разликата стана 5:1 след грешка в атака на Гери Димитрова, което накара Иван Петков да вземе тайм-аут. Въпреки това, техническото прекъсване дойде при 8:4 за тайландките след атака на Онума Ситирак. Независимо от усилията на българките, Тайланд задържа предимството си до 13:10 благодарение на Ситирак. Последва равенство при 13:13, след което България дори дръпна с 14:13 след три последователни блока на Нася Димитрова. Втората техническа пауза пък дойде при 16:14 за „лъвиците“ след технично отиграване при мрежата на Лора Китипова. Ас на Гери Димитрова и 17:14. Тайланд стигна до равенството при 18:18 след два поредни блока на Плеумджит Тинкаоу. Играта продължи точка за точка до 20:20, след което България поведе с 22:20 след атака на Гери Димитрова и контра на Мирослава Паскова. Тайланд стигна до 22:22, но българките все пак стигна до 24:22 след нови силни изяви на Нася Димитрова. В крайна сметка България стигна до тайбрек след 25:22 след контра от краче на Нася Димитрова.

Петият решителен гейм тръгна по-добре за Тайланд, които дръпнаха с 4:2 след атака и ас на Онума Ситирак. България изравни при 5:5 след поредна атака от краче на Нася Димитрова и грешка на тайландките и дори поведе с 6:5 след малко късметлийска точка на Гери Димитрова. Размяната на полетата пък дойде при 8:6 за „трикольорките“ след успешна атака на Мария Каракашева. Блок на Христина Русева и 9:6. България задържа преднината си до 13:10, но Тайланд стигна до 13:13 след успешен блок на Татдао Нуекджанг. Борбата продължи до край, като двата тима си размениха по няколко мачбола, но в крайна сметка България измъкна тайбрека с 19:17 след атака на Гери Димитрова и пореден блок на Нася Димитрова, а с това и мача с 3:2.

Страхотен мач за България изигра Нася Димитрова, която заби невероятните за център 28 точки (5 блока!, 1 ас и 63% ефективност в атака) за победата. Гергана Димитрова (1 блок, 1 ас и 49% ефективност в атака) и Мирослава Паскова (1 блок и 36% ефективност в атака) добавиха 20 и 19 точки за успеха. За тайландките звездата на тима Онума Ситирак реализира 24 точки (1 блок, 3 аса и 34% ефективност в атака), но и това не помогна.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ