НОВИНИТЕ 

Трансплантираха хрущял от коляно на фаланги на пръст

Лекари трансплантираха хрущял от коляно на фаланги на пръст на 26-годишен спортист. Така той беше върнат скоро на бойната сцена, съобщиха от Многопрофилната болница за активно лечение „Св. София“ в столицата, където е извършена сложната интервенция.

Това е първа по рода си операция в България, а в медицинската литература са описани единични такива случаи. При нея се взема хрущял от коляното на пациента и с помощта на специален инструментариум той се трансплантира на малка става. Ортопедите са приложили нова, иновативната техника при интервенцията на младия спортист. Трансплантацията на хрущял на големи стави е рутинна практика в болницата, но вече се въвежда и присаждането на хрущял на малки стави. „Пациентът няма никакви оплаквания, възстановил е движението, а девет месеца след операцията вече е подновил и тренировките“, разказа д-р Филип Койнарски.

Спортистът е бил приет със счупен 4-ти пръст на лявата ръка по време на тренировка. След консултация и рентгенова снимка в родния му Благоевград не е установено счупване. Болките обаче продължили и младият мъж потърсил консултация в столицата.

Повторните снимки показали ясно счупването, а желанието на пациента било не само да се премахне болката, но и да може да движи пръста си и да тренира. Познатите решения в този случай са обездвижване или изкуствена става, но и при двата варианта пациентът не би могъл да се занимава с бойни изкуства. Тогава екипът на отделението по Ортопедия и травматология обсъдил възможността за трансплантация на хрущял от коляното на фаланги на пръст.

Подобна интервенция изисква пълно съдействие и воля от пациента за възстановяване. Самата операция е протекла за малко повече от час. Болката напълно е изчезнала, движението на пръста е възстановено. Спортистът се е върнал към тренировките две седмици след интервенцията, а в пълен обем силови упражнения прави два месеца след нея.

От болницата съобщиха, че жена на 30 години вероятно ще е вторият пациент, който ще се подложи на подобна операция. При нея ще се трансплантира хрущял от коляното на палеца на ходилото.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ