ПОЛИТИКА 

Кабинетът бързо удовлетвори Варна и Георги Гергов с 43 млн. лв.

Правителството отпусна вчера 43.2 млн. лв. на община Варна, за да купи тя от пловдивския бизнесмен Георги Гергов празния терен, известен в града като Дупката. Управата в морския град поиска парите миналата седмица, а решението на министрите дойде на първото им заседание след това. То се взема и в момент, в който вътрешната опозиция в БСП е предприела атака срещу лидера Корнелия Нинова.

Гергов, който до пролетта на 2017 г. бе в ръководството на партията, е сред опонентите й. Дупката е парцел около 3 декара в идеалния център на града, зеещ още от периода на социализма. Тогава се ражда идея там да бъде построен голям търговски дом. През 90-те години на миналия век имотът е приватизиран, а после става собственост на Гергов. Бизнесменът обаче така и нищо не построи там.

Правителствата на ГЕРБ демонстрираха усилия да се справят с проблема. Малко преди падането на първия кабинет финансовият министър Симеон Дянков заговори за сделка с Гергов, а при втория бе замислена схема с Пловдивския панаир, който е под контрола на бизнесмена – градът под тепетата и Варна получават държавния дял от Изложението, а Варна го заменя за акциите в Дупката. В крайна сметка всичко остана на ниво намерения. Имотът стои все така “скрит” от погледи на жители и гости чрез ограда, а общинската управа през годините лансираше различни идеи за облагородяване, ако стане собственик – градинка, музей на открито, паметник и т.н. Теренът е и археологически ценен, тъй като в него е разкопана стена от античния Одесос.

Последните общински идеи за имота, нахвърляни от главния архитект Виктор Бузев, касаят паметник на Кирил и Методий, археологически парк или малка сцена за концерти. Бузев смята, че ако общината не придобие терена, той може да бъде застроен. При обсъждането в местния парламент миналата седмица на сделка с Гергов се противопоставиха малко съветници.

Григор Григоров от “Реформатори и патриоти” заяви, че общината може да се сдобие с декапитализирано дружество, Костадин Костадинов (партия „Възраждане“) акцентира, че не бива да се бърза, защото върху имота не може да се строи заради разкопките. Според бившия транспортен министър Данаил Папазов пък, който сега е съветник, 43 млн. лв. са твърде висока цена. Малко по-късно Корнелия Нинова обяви, че и представителите на БСП са били против. Всичко това не обезпокои мнозинството на ГЕРБ в съвета.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ