НОВИНИТЕ 

48% искат да остане зимното часово време, 32% – лятното! На младите… не им пука

48% от българите предпочитат зимното часово време, 32% лятното. Това отчита социологическо проучване на „Екзакта Рисърч груп”. 20% предимно млади хора са заявили, че нямат мнение по въпроса. За зимното часово време се обявяват хората над 59 години и живеещите в провинцията. Лятното часово време се предпочита от жителите на столицата и хората с висше образование.

Във връзка с предложението на ЕК от следващата година да отпадне сезонната смяна на часовото време и всяка от държавите членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно, от социологическата агенция са провели допитване между 1 000 пълнолетни българи в 92 населени места.

Изследването е направено в периода 28 септември -5 октомври. Позициите на българите кое време да изберем са близки като проценти, почти по равно и все пак с лек превес в полза на зимното часово време.

Данните от изследването показват също какъв тип хора застават зад двете различни мнения.

Днес приключва и националното допитване до гражданите за определяне на лятно или зимно часово време. То се провежда онлайн на сайта на дирекция „Координация по въпросите на Европейския съюз“ към Министерския съвет.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ