ТЕМА 

Задължават застрахователите да имат поне 500 000 здравно застраховани

Новият здравноосигурителен модел ще тръгне най-рано от януари 2020 година. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев по време на блиц контрола пред депутатите от здравната комисия в парламента и припомни, че обсъжданите към момента варианти са два.

Той увери, че и в първия, и във втория задължителната здравна застраховка остава 8 процента. Ще бъде създаден и гаранционен фонд, средствата в който ще се набират от отчисления от застрахователите. Целта е с тях да се плаща на болниците, лекарите в доболничната помощ и всички останали медицински дейности, ако фонд, в който е застрахован пациент фалира. Той ще бъде зачислен служебно към здравната каса, която щге бъде прелицензирана като застраховател, докато си избере нов фонд.

По думите му ще се върви към въвеждане на първия модел, според който Националната здравноосигурителна каса ще бъде демонополизирана и тя ще бъде играч на застрахователния пазар наравно с останалите частни здравно – застрахователни фондове, които действат и в момента. Преди това обаче се предвижда да бъде въведен вторият вариант, в който касата остава основен осигурител за хората, но те ще трябва да се застраховат за здраве допълнително и в частен фонд. По предварителните разчети допълнителната вноска ще бъде 12 лева.

Пациентът няма да плаща за престой в болница, както е сега, но здравната каса ще поема клиничните пътеки само до 700 лева, като за лечение над тази сума ще плаща застрахователният фонд или пациентът, ако не се е застраховал.

Депутатът от ГЕРБ доц. Лъчезар Иванов попита как ще бъде решен въпросът с клиничните пътеки, които са над 700 лева. Ще плащат застрахователя. Освен това от всички клинични пътеки 84% са до 700 лева, а само 16 на сто са по-скъпи, отговори здравният министър Кирил Ананиев.

До януари 2020 г., когато се предвижда да влезе единият от двата нови модела ще бъде готова изцяло електронната здравна система, която включва от електронното досие на всеки един здравно застрахован, до електронната рецепта, увери той. Така той отговори на констатацията на депутата Иванов, че преди да бъде въведено Е-здравеопазване за нови модели не може да се мисли.

Минимум 500 000 здравно застраховани клиенти ще трябва да имат частните здравнозастрахователни фондове, когато тръгне един от двата модела. Този долен праг ще бъде въведен, за да не подбират те клиентите си по социален статус, тежест на заболявания и възраст. Това каза министър Кирил Ананиев в отговор на депутата от ДПС д-р Хасан Адемов, който попита как ще бъде гарантирано, че фондовете няма да си избират клиентите и да отказват на възрастните, хронично болните и тези с редки заболявания, които изскват и повече средстав за лечение.

Над 40% от запитаните в социологическо проучване са отговорили, че е необходима промяна в здравната система. 52 на сто са заявили, че не само трябва да има промяна, но трябва да има и гарантиран много по-добър контрол, аргументира се в подкрепа на новите модели министър Ананиев, цитирайки проучване на „Алфарисърч“.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ