ЛИЦАТА 

Фермерът Цецо – ром за пример, следва пътя на Исус Христос

Цветан Ангелов ще остане в историята на предаването „Фермата“ като първия участник от ромски произход. Той даде заявка, че влиза в риалити формата с ясна мисия – да говори за интеграцията на етноса си в българското общество.

И успя. С шеги, широка усмихва и точната доза самоирония, Цецо бързо се превърна в един от най-симпатичните участници през този сезон. Той не пропусна да разкаже историята си, да развълнува другите, да ги разсмива и все пак да разгърне тезата си за циганите, без да натрапва мнението си на никой. 38-годишният мъж, който е строителен предприемач по професия, има теория, че родината на ромите не е Индия както масово се твърди, а земите на древна България. Затова и взима каузата си толкова при сърце.

„В България расизмът все още е много силно изявен. Много от хората имат мнение, което е изградено от медиите, а в тях ние не сме показани в добра светлина. Тук няма толерантност към различните етноси. Българинът е все недоволен и винаги отправя критики към всички, но не и към себе си.“, заяви той. Цецо, който отпадна след първия мъжки дуел в предаването заради забавяне само с 36 стотни, никога не е крил произхода си.

„Винаги през живота си съм казвал, че съм циганин и не ме е срам от това. Могат да го потвърдят всички мои приятели, с които съжителствам и до днес. Една част от тях са българи, и ме уважават и приемат такъв, какъвто съм. Поддържаме връзка с приятели от детската градина и училище, все още се събираме и си изкарваме супер на всяка среща. А тези, които се крият – не ги разбирам. Защото човек не може да избира къде да се роди, кои да бъдат родителите му, но човек може да избере какъв да стане, защото за мен има дава вида хора – добри и лоши.“, обясни ни той.

Цецо не намира живота си извън пределите на китната ферма, дала дом на участниците през последния месец, за по-различен от задачите му на екран.

„Във „Фермата“ не научих кой знае какво, защото животът ми навън е много сходен с този в предаването. Всеки ден съм на работа – ако не работя, нещата стават трудни, особено в България. Аз имам две ученички вкъщи и трябва да се грижа да имат всичко, от което се нуждаят. Това няма как да стане без много работа“, категоричен е той.

Цветан възпитава две дъщери – Алекс, която е на 19 и 11-годишната Зоя. Голямата му щерка страда от епилепсия и заради здравословното си състояние посещава ресурсен учител.

„Сега възлагам големи надежди и полагам големи усилия Зоя да се изучи и да стане един достоен човек. Имам мечта тя да стане юрист“, довери той.

Именно раздялата с тях е била най-тежкото изпитание по време на участието му. „Най-трудно ми беше без семейството ми. Важно е да преодолееш всичко и да продължиш. Когато имаш Бог в сърцето е по-лесно, защото аз предавам всичко в неговите ръце.“, допълни Ангелов.

Цецо обаче е благодарен, че е научил много за старите български занаяти, традиции и за историята. „Особено много се радвах на гостуванията на Палавите баби и нещата, на които ни учеха те“, намигна той.

38-годишният ром е срещнал и истински приятели в рамките на предаването, сред които рокаджията Дидо от D2, Сашо, Митко, Гери, Нина и други, и ще ги потърси след края на състезанието.

Цветан обаче не винаги е бил лъчезарния мъж, готов да помогне на всеки, какъвто го видяха зрителите. След злоупотреба с наркотични вещества той е заставал очи в очи пред смъртта и тогава намира спасение във вярата.

„Стигнах на ръба и бях изправен пред смъртта. Имаше един път и това беше Иисус Христос. Избрах да го следвам и това беше най-доброто решение в живота ми. Сега вече мога да кажа, че имам живот, който благодарение на Бог е прекрасен. На Иисус Христос дължа живота си!“, изповядва се пред „Монитор“ той.

Оттогава Цецо е част от евангелистката църква. Дори свободното му време е посветено на вярата. Когато не работи, той обича да слуша и чете проповеди, да се събира с приятели от църквата и да се молят заедно.

„Службата към Бог не е само да се помолиш в църквата, защото там е лесно да си християнин. Важно е навън да покажеш вярата си, чрез дела. А вярата е твърдата увереност за неща, които не се виждат, а на които се надяваш“, казва той. Това е най-важния урок, който иска да преподаде на децата си, защото „всичко друго е суета“.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ