ЗДРАВЕТО 

Ниското кръвно докарва опасни болести

Хипотонията е състояние, при което апаратът за кръвно налягане отчита показатели по-ниски от 100/70. Съпровожда се със слабост, виене на свят, главоболие и прилошаване. Хората с ниско кръвно често са апатични, имат усещане за обща слабост и умора най-често сутрин, но и през целия ден, липсва им бодрост даже след продължителен сън, паметта им изневерява, разсеяни са, с намалена работоспособност, казват лекарите.

Често към тези симптоми се присъединяват и усещането за тежест в стомаха, горчивина в устата, намаляване на апетита, гадене, киселини, запек. Тези хора често имат болки в ставите и мускулите. Не се успокоявайте с това, че ниското кръвно не е опасно, колкото високото, категорични са специалистите. Често то може да е знак за по-сериозно заболяване.

Ниското кръвно налягане може да е признак на заболяването дистония. В надбъбречните жлези се изработват хормоните на стреса. Адреналинът, наричан още агресивен хормон, възбужда, предизвиква прилив на кръв към главата, повишено кръвно, изпотяване, раздразнителност. Ако се отделя много от него, кръвното скача. Ацетилхолинът е хормонът на слабостта и предизвиква точно обратни симптоми – кръвното спада, човек се облива в студена пот, получава треска и раздразнителна слабост.

Пониженото кръвно често е симптом на недостатъчна сърдечна дейност. Сърцето трудно изпомпва кръв и отслабва тонуса на кръвоносните съдове. При всички случаи страдащите от хипотония следва да се консултират с кардиолог или с личния си лекар.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ