СВЕТЪТ 

Екзитпол: Изборна катастрофа за партньора на Меркел в Бавария

Първите резултати показаха катастрофален резултат за доминиращия от десетилетия в Бавария Християнсоциален съюз (ХСС) на регионалните избори в най-голямата германска провинция, проведени в неделя.

С 35,5% от гласивете партията на вътрешния министър Хорст Зеехофер запазва лидерската си позиция, но губи важното мнозинство в регионалния парламент. Тя е баварският партньор на християндемократите на канцлерката Ангела Меркел.

Втори са Зелените с около 19%. Спадът на подкрепата за баварските консерватори се случва на фона на увеличената поддръжка за крайнодясната “Алтернатива за Германия”, която според екзит пол печели 11%. Изборите са тест за стабилността на управляващата коалиция в Берлин. Те се разглеждат и като референдум за спорната роля на Зеехофер в националната политика заради твърдата му позиция за имиграцията.

Меркел отказа да коментира дали вотът може да дестабилизира правителството и отбеляза, че нейният консервативен блок изпитва “трудни времена”, но тя се надява ХСС да постигне добър резултат. В баварския парламент има 180 места. Прагът за влизане е минимум 5%.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ