ШАРЕН СВЯТ 

Молдова – новата винена дестинация в Европа

Молдова е поредната източноевропейска старана, която с малки, но уверени стъпки се налага на световната туристическа карта. Винаги свързваме дадена държава с нещо с отличително за нея – било то забележителности, храна или пък напитки.

В последно време идеята за винен туризъм се развива все повече, а добрата новина е, че една от най-новите дестинации е близо до нас. Става дума именно за Молдова. Малката страна между Украйна и Румъния няма излаз на море, a забележителностите, които да си набележим, се събират на пръстите на едната ни ръка.

Но в столицата Кишинев можем да намерим много места, където да опитаме местно вино. Carpe Diem Wine Shop & Bar е само едно от тях. Тук можем да дегустираме над 150 вида вина, комбинираме с храните, които им пасват най-добре. И това е само едно добро начало на виненото ни приключение в Молдова.

Източноевропейската страна вече има няколко големи производителя на вино, които залагат на местни реколти, но и на интереса на чужди туристи.

Именно виненият туризъм е спасителният пояс за малката източноевропейска страна, която е едно от най-слабо посещаваните на континента. Но се очаква след няколко години ситуацията да е различна.

Молдова има дълги традиции в производството на вино. Територията й е покрита с толкова гроздови масиви, колкото има в малко други страни. Преди десетилетия осигурява 70% от виното за бившия Съветски съюз.

Но сега страната излиза от сянката на миналото и започва да се набива на очи на световния винен пазар. А производителите променят подхода си, за да бъде всичко не само бизнес, но и атракция. Молдова става привлекателна и за предприемачи, които досега гледаха към френски територии например.

Пример за трансформацията на винената индустрия в страната са и винените барове, и винарните, които отварят вратите си за любопитни и жадни посетители. Mileştii Mici е комплекс, който се откроява с подземните си изби, в които се съхраняват над милион и половина бутилки, пише Vogue.

А в Кишинев е много вероятно да ни посрещнат с чаша местно вино в ръка, ако сме избрали да се настаним в къща за гости. Така постепенно виното се прокрадва навсякъде, за да успее да се превърне в онази отличителна черта на Молдова, която ще ни накара и да отидем, и да се върнем там.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ