АВТО-МОТО 

Ford предлага да се откажем от светофарите

Ford разпространи видео, в което показа виждането си за бъдещето на пътното движение. От кръстовищата трябва да изчезнат светофарите, а безпилотните коли сами ще се договарят между себе си за това, кой пръв да мине.

Специалистите на Ford представят и статистика, според която повечето катастрофи се случват именно на кръстовища (60%),включително и на регулирани. Отчасти некоректното поведение на шофьорите на кръстовищата може да е предизвикано от това, че, както гласи въпросната статистика, всяка година в чакане на зеления цвят на светофара ние изразходваме средно по три дни. С идването на автомобилите с автономни системи за управление тези проблеми ще изчезнат.

В рамките на британската държавна програма Autodrive компанията Ford разработи система за общуване между автомобилите, а по-точно техните компютри. Определяйки скоростта и местонахождението, както и посоката на движение, на другите коли, системата ще коригира собствената траектория и скорост, за да може да се получи разминаване с всички без да се налага спиране и чакане. Това не е само фантазия на инженерите. По дадения проект вече се провеждат изпитания в градовете Милтън-Кинс и Ковънтри.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ