АВТО-МОТО 

„Ауди“ плаща 800 млн. евро глоба в Германия заради дизелови коли

„Фолксваген“ обяви днес, че дъщерната ѝ компания „Ауди“ се е съгласила да плати 800 млн. евро глоба в Германия, за да бъде сложен край на разследването за манипулиране на вредните емисии в дизелови автомобили, предаде АФП, цитирана от БНР.

„Ауди“ е приела глобата, наложена от прокуратурата за „отклонение от регулаторните изисквания в някои 6- и 8-цилиндрови двигатели и дизелови автомобили, се посочва в изявление на групата. В него се добавя, че „глобата ще засегне приходите на „Фолксваген“ за 2018 г. Прокуратурата в Мюнхен съобщи от своя страна, че така се приключва правната процедура.

Глобата се добавя към общите загуби в резултат на други глоби, откупуване и преоборудване в размер на над 27 млрд. евро, които „Фолксваген“ е поет по т.нар. скандал „дизелгейт“.

През 2015 г. „Фолксваген“ призна, че 11 милиона автомобили по света са били оборудвани с устройства за манипулиране на вредните емисии. С тяхна помощ в лабораторни условия се покриват изискваните стандарти, но на пътя колите отделяли в пъти повече вредни газове като азотни оксиди.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ