СВЕТЪТ 

Доналд Туск иска конкретни предложения за Брекзит

Председателят на Европейския съвет Донад Туск обяви на пресконференция, че ще поиска „конкретни предложения“ от британската министър-председателка Тереза Мей „за излизане от застоя“ в преговорите за Брекзит, предаде АФП.

„За да се осъществи пробив, освен добра воля, трябват и нови действия. Утре ще попитам министър-председателката Тереза Мей дали има конкретни предложения за преодоляване на застоя“, обясни Туск в навечерието на срещата на високо равнище на ЕС.

Главният преговарящ за Брекзит от името на ЕС Мишел Барние обяви в Люксембург, че иска „да отдели време“, за да постигне през „идните седмици“ с Лондон цялостно споразумение за излизането на Обединеното кралство от общността.

„Работихме усилено през изминалите седмици и през всички последни дни, за да постигнем цялостно споразумение за планираното напускане на Обединеното кралство. Още не сме успели“, обяви Туск преди утрешната европейска среща на върха в Брюксел на 27-те министри на външните работи, без участие на британския им колега.

„Има още много отворени теми, сред които и тази за Ирландия. Трябва повече време за постигане на това цялостно споразумение. Ще отделим това време спокойно, сериозно, за да постигнем цялостното споразумение през следващите седмици“, каза Барние.

Упълномощен да преговаря по това споразумение, Барние ще информира европейските министри от преговарящите с Великобритания държави и ще обясни защо обсъжданията в неделя се провалиха в последната минута.

Преговорите продължават да бъдат спъвани от мерките, които трябва да бъдат взети за избягване на появата на физическа граница между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия.

Лидерите на ЕС ще изслушат в сряда вечерта обясненията на Тереза Мей и после ще решат как да процедират по време на работна вечеря на 27-те. Те трябва да вземат решение и за евентуалното провеждане на извънредна среща на върха в средата на ноември.

„Всичко е на масата. Искаме от Тереза Мей да проучи предложението, направено от 27-те. Може да имаме мек Брекзит или твърд Брекзит“, предупреди френският министър по европейските въпроси Натали Лоазо преди срещата с Барние. От френското президентство обявиха, че Париж настоява за спешно възобновяване на преговорите между ЕС и Великобритания „в деня след европейската среща на върха“ в сряда и четвъртък, за да се финализира споразумение „преди ноември“, като признаха, че споразумение в сряда е „много малко вероятно“.

В Лондон висши британски министри подкрепиха министър-председателката Мей по време на заседание на кабинета, посветено на Брекзит, на което не е имало никакви намеци, че някой може да напусне правителството, предаде Ройтерс като се позова на говорителя на Мей.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ