ШАРЕН СВЯТ 

Астрономи: Зодиите трябва да бъдат 25, а не 12

Зодиите трябва да бъдат 25 или поне 14, но не 12, твърдят астрономи, пише „Астро Телеграф“. Те привеждат примери, че реално планетите преминават през всичките тези 25 съзвездия. Зодиакът е поясът върху небесната сфера около еклиптиката на Земята, по който преминават Слънцето, Луната и планетите. Слънцето се движи строго по еклиптиката, а останалите имат отклонения.

В последните години много от астролозите се съобразиха с натиска на учените астрономи и решиха да включат в прогнозите си 13-ата зодия Змиеносец. Сега има силен натиск към зодиака да се прибави поне още една – Орел.

Астрономите обаче казват, че реално погледнато, зодиакалните съзвездия са 25 – през толкова преминават планетите по земната еклиптика. Венера е типичен пример за планета, която преминава през всичките тези 25 съзвездия. Някои от другите планети обаче не минават през тези 25 съзвездия и това обърква ситуацията. Затова се приема, че е по-правилно съзвездията от зодиака да са 14 или 13. Тринадесетото е въпросният Змиеносец, а четиринадесетото е Орел.

Астролозите обаче веднага отвръщат на удара и казват, че знаците на зодиака са 12 и трябва да останат толкова без реформи, както е било още в Древен Шумер. Всеки зодиакален знак заема 30 градуса от еклиптиката. Астролозите поясняват, че в съвременния зодиак се следват понятия от миналото и дори Слънцето и Луната се смятат за планети.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ