ЛИЦАТА 

Отец Петър Гарена изпя 11 песни на три езика

Албумът с 11 народни песни, изпълнени от енорийския свещеник в Кърджали отец Петър (Камен Гарена) и световноизвестния акордеонист Нешко Нешев, е вече на музикалния пазар у нас. Песните са твърде известни, но изненадата идва от това, че изпълнението им е хем далеч, хем близо до оригинала. Това са „Ой, чобан, чобан“, „Девойко мари, хубава“, „Станкиното лице, мамо“ , „Мома е мома родила“ и много други.

Аранжирани са от Нешко Нешев, когото познаваме като „дясната ръка“ в оркестър „Тракия“ на Иво Папазов – Ибряма. Нешко е композирал и изсвирил солата в новите записи, а в продукцията участват още гайдарят Димитър Милев, кларнетистът Неджайтин Тасков и беквокалистката на родопските песни, талантливата Полина Стефанова.

Песните са изпети от Петър Гарена с автентичната лексика на родопските и тракийските говори, както и на местните турски и ромски езици. Четири от изпълненията в албума „С песните на хората” са родопски, четири тракийски, една турска, една циганска. Последното изпълнение е църковнославянско песнопение, подплатено с инструментален фон.

Този диск е цяло предизвикателство не само с това, че в него участват действащ източноправославен свещеник и световноизвестен акордеонист, а и с начина на поднасянето на този букет от популярни песни, които звучат по нов начин.

Издателят е „Сънрайз Маринов” от Варна, който към диска тиражира и книжка с точните текстове на песните, включени в него, и анотация от доц. Венцислав Димов. Албумът се издава със съдействието на община Кърджали и на кмета инж. Хасан Азис. Той пише на обложката му, че това е силен знак за добруване, мир и разбирателство, а песните в него ще стигнат до сърцата на хората.

„Изпях песните на хората, между които живях. Израснах между най-бедните и неграмотни слоеве на обществото. По тези причини някой открадна детството ми и го разпиля във всички географски посоки на нашето отечество. Така опознах много обичаи, различни говори и мъдростта на песните на хората от България“, казва отец Петър.

„Някой може да ми зададе въпроса от къде на къде един свещеник ще пее родопски, тракийски, още по-малко пък турски и цигански, макар и народни песни. Някой може дори да сметне, че това е осъдително. Ала аз след толкова години събрах кураж да изпълня дълга си към хората, които ме отгледаха с песните си“, допълва свещеникът от Кърджали, който свири на кавал и тъпан.

Този албум цели да покаже, че етносите по нашите земи са дълбоко свързани и в музиката. И че и в българската, и в турската, и в циганската музика слушателят ще открие преплетени като в българска шевица едни и същи мотиви. А и съдържанието в голяма част от песните си прилича. Което пак подсказва, че това, което ни събира, е повече от онова, които ни дели. Албумът става и за слушане, и за играене. Въобще – песни за хората! Там няма граници. Затова и изпълнителите се надяват на радушен прием на много нива в обществото.

А това, че песните се пеят от отец Петър Гарена – на три езика, прави внушението и по-силно, и знаково. Албумът бе представен в Кърджали на специален концерт – премиера, посветен на Деня на града, 20 октомври.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ