ЗДРАВЕТО 

Туршиите са най-полезни за червата

С настъпването на есента човешкият организъм започва да се стреми към натрупване на запас от мазнини. За да покрием потребностите на организма и да удовлетворим физиологичните нужди на имунната защита е необходимо да променим по-лекия вариант на лятното хранене с един модел, който е с по-висока хранителна плътност.

През есента обаче е добре да включим в менюто си и червените меса. Именно месото, рибата и жълтъкът на яйцето са източници на желязо. Млякото пък е носител на калций и витамин B2, които са важни за протичане на правилната обмяна на веществата и за производството на антитела в организма на човека. Рибата съдържа селен, който е антиоксидант. Мазнините обаче трябва да са в умерено количество. Имайте предвид, че свръхмазното хранене причинява възпаления. Затова не бива да приемаме повече от 30-40 грама дневно.

Това означава до две супени лъжици слънчогледово олио или зехтин, рапично или ядково масло. Колкото по-голямо е разнообразието, толкова по-богат е мастнокиселинният състав. Въглехидратите пък трябва да са на база комплексни, а не прости захари, които причиняват размножаването на бактериите и подуване на корема. Нека не забравяме, че около 30-40% от имунната бариера на организма са нашите черва. Затова е важно да поддържаме микробиома.

Това означава в бактериалната флора на стомашно-чревния тракт да преобладават пробиотичните клетки. Можем да си ги набавим от българското кисело мляко. Тепърва ще консумираме и традиционните за нас туршии и кисело зеле, които са богати на пробиотични бактерии заради млечнокиселата ферментация. Специалистите обаче съветват, когато ги приготвяме, да не прекаляваме със солта.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ