ЗДРАВЕТО 

Чепка тъмно грозде на ден срещу аритмия

Гроздето е не само вкусен плод, но и с много ползи за здравето. В сочните зърна има много полезни вещества, например витамин А и витамин С, които тук са повече от много други плодове. В червените сортове пък има много вторични растителни вещества и антиоксиданти като ОРС, кверцетин и ресвератрол, както и естественият пикногенол. Повечето от тях се съдържат в семките на гроздето и в кожата на зърната. Сравнително скоро учените откриха, че гроздето може да понижи киселинността (pH) на кръвта и урината.

В такава биохимична среда киселите отпадни вещества от обмяната и кристалчетата, които провокират пристъпите на подагра, може по-лесно да се разтворят и изхвърлят навън с урината. Някои хора дори съобщават, че гроздето не само пази от подагра, но дори помага при остър пристъп с болки в палеца на ходилото. Така са необходими съвсем малко или дори никакви медикаменти.

Преминаването към такива алкализиращи храни помага и при симптоми на ревматизъм. Проучвания доказват, че гроздето регулира още смущенията в сърдечния ритъм и неутрализира раковите клетки, но не всеки сорт от него действа целебно при толкова сериозни заболявания. Основният извод е ясен – най-добри са тъмните сортове, които да се ядат в естествения си сезон. Специалистите не съветват да се купува грозде без семки.

При тях става дума за хибридни сортове, които имат много повече захар. Тя от своя страна може да провокира проблеми с кръвната захар. Дъвчете по-дълго кожата и семките на зърната. Така ще усвоите по-добре полезните вещества, които са именно в тях. Препоръчителната дневна доза е 1-2 чепки (200-300 г).

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ