АВТО-МОТО 

Електрическият Porsche Taycan ще бъде по евтин от Panamera

В Porsche са определили цената на електрическия Taycan. Най-вероятно в Европа той ще струва в диапазона между 75 000 и 90 000 евро. Компанията посочва, че цената на модела ще бъде позиционирана между тези на Cayenne и Panamera. Най-първо време компанията планира да произведе 20 000 хиляди Porsche Taycan, а първите му продажби се очакват следващата година.

Цената на новия електрически автомобил няма да излезе от ценовата листа на германската марка и ще бъде сравнима с тази на основния конкурент на Taycan – Tesla Model S. Освен това главният финансов директор на Porsche каза пред репортери, че иска да предложи да се произвежда и по-мощна версия – Taycan Turbo S, която може да струва до 200 000 евро.

От компанията твърдят, че автомобилът ще може да бъде зареден до 80% за едва 15 минути чрез новите 800-волтови зарядни станции, а пробегът му ще бъде около 500 км (по стандарта WLTP). На напълно изтощена батерия ще й трябват само 4 минути зареждане от 350-волтово зарядно, за да измине 100 км.

Литиево-йонната батерия LG Chem ще захранва два италиански синхронни електродвигателя Magneti Marelli, монтирани на всяка една от осите. Общата мощност на двата двигателя ще бъде 600 коня, а автомобилът ще ускорява от място до 100 км/ч за не повече от 3,5 секунди. В резултат на това в Porsche таят надежда, че Taycan ще стане най-бързият електрически сериен автомобил.

„В електрическите автомобили по-често се използват асинхронните двигатели, които обаче имат един значителен недостатък. Те дават на автомобила възможност да ускори много бързо, но не могат дълго време да поддържат високи скорости“, обясни представител на Porsche.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ