МИСТЕРИИ 

Чудотворна икона на св. Богородица пристига във Враца

Украинската чудотворна икона на света Богородица – “Скоропослушница” пристига във Враца в Деня на будителите, съобщиха от местната митрополия. Тържественото й посрещане ще е в 17 ч. с камбанен звън пред катедралния храм “Св. апостоли”.

Иконата на Божията майка ще бъде внесена в храма, където веднага ще започне вечерня. Богослужението ще оглави врачанският митрополит Григорий в съслужение със свещеници от града.

Вярващите са нарекли тази икона на Божията майка “Скоропослушница”, защото св. Богородица бързо чува молитвите на онези, които се помолят пред нея. Многобройни са разказите за изцеления от тежки болести, за решаване на житейски проблеми и получена духовна помощ и утеха от света Богородица.

Чудотворният образ на Божията майка ще остане за поклонение във Враца до понеделник – 5 ноември.

Иконата е била изписана през 1893 г. в манастира “Св. Панталеймон” на Света гора. Осветена е в Дохиарската света обител, където оригиналният образ е бил нарисуван през Х век. В началото на ХХ век е била дарена на църквата “Св. Александър Невски” в украинския град Ананиев, където се пази до днес. В България пристигна за поклонение и вече обиколи други епархии, където бе приета с огромна духовна радост.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ