СВЕТЪТ 

Нови правила за шофьорите в Румъния

Депутатите обсъждат нови правила за шофьорите в Румъния, съобщават местни медии. Законопроектът, който получи положително становище от правната комисия, предвижда, че шофьорската книжка ще бъде отнемана, когато шофьорът натрупа 45 наказателни точки, съобщиха местните медии.

Това е три пъти повече от сегашните 15 точки. Изменението беше предложено от министъра на транспорта Лучан Сова и няколко депутати от Социалдемократическата партия (ПСР).

Основният аргумент за това е, че шофьорите в Румъния сега рискуват да останат без книжка за някои престъпления, които не са много сериозни, но за които наскоро бяха увеличени глобите и броят наказателните точки.

Законът предвижда, че шофьорите, които натрупват 15 наказателни точки в даден момент, ще губят книжките си за 30 дни. Пълните точки могат да се възстановят до 6 месеца, ако шофьорът не направи нови провинения.

Румъния има най-високата смъртност от пътни произшествия в Европейския съюз през 2017 г. от 98 смъртни случая на един милион жители, според данни от Европейската комисия.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ

Leave a Comment