ТЕМА 

Българи в чужбина поискаха закриването на корумпираната ДАБЧ

С отворено писмо до премиера Бойко Борисов наши сънародници от временните обществени съвети на българите в чужбина поискаха Държавната агенция за българите в чужбина да бъдe закрита. Според тях това е ненужна институция, която излишно натоварва държавния бюджет, остаряла е като концепция, а дейността й дублира функциите на други органи.

Преподавателят по математика в Университета в Тулуза проф. Любомир Гаврилов обясни пред БНР: „Тази агенция няма отношение към българските граждани в чужбина, тя служи като смокинов лист, за да закрива липсата на държавна политика към българите в чужбина. Тази агенция има като главна функция да обгрижва хора от български произход, етнически, от западните покрайнини – от Босилеград, от Македония и Украйна. И с последните скандали около корупционните практики на ДАБЧ мисля, че чашата отдавна преля“.

Предлага се на мястото на агенцията да бъде формирана нова организация – Национално представителство на българите по света, като и обществени съвети към дипломатическите и консулските представителства, чиито членове да се избират от български граждани, живеещи извън страната.

Професор Гаврилов разкри мнението си за уволнения и арестуван вече бивш шеф на агенцията Петър Харалампиев, с когото се е срещнал заедно с други емигранти преди година. „Той е типичен български бизнесмен от Прехода. Той е герой от книга на Илф и Петров – не разбира стратегическите интереси на България. Там се мотаят дребни интереси, картата на Македония. Има заиграване с примитивен национализъм. Хората, които са го назначили трябва да поемат отговорност“, смята математикът от Университета в Тулуза.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ