АВТО-МОТО 

Катастрофа с убит – най-скъпа „Гражданска“ за виновния шофьор

И колите на шофьори, които са натрупали множество нарушения на пътя, ще са с по-скъпа застраховка “Гражданска отговорност”. Това предвижда предложената от Комисията за финансов надзор наредба, пусната за обществено обсъждане. Клас, който оценява риска, ще получава не само шофьорът, но и автомобилът. Ако той бъде продаден, но е бил собственост на недисциплиниран водач, новият собственик ще трябва да плати по-скъпа полица, дори самият той да е без нарушения. Текстът е предложен, за да се избегнат застрахователни измами, при които кола се продава фиктивно, за да не плаща скъпа застраховка, а след това се ползва от предишния собственик, заяви зам.-шефът на КФН Владимир Савов.

Катастрофа с убит или ранени, както и бягство от местопроизшествието са най-тежките прегрешения по системата “Бонус-малус”, пише още в наредбата. Те носят 19 наказателни точки, които изпращат водача директно в най-рисковата категория. Това ще оскъпи полицата му с 400%. Проектът е приет от финансовия регулатор на първо четене. Той ще влезе в сила след дебати и най-вероятно ще бъде променен преди окончателното му гласуване. Най-малки са санкциите за превишаване на скорост с 10-30 километра извън населено място.

При старта на системата от 1 януари 2019 г. всички водачи, собственици и автомобили ще получат базовия клас – 8-ми. Това означава, че догодина цената на полицата ще бъде стандартната, която при повечето компании очакват да се движи около 300 лв. Ако в рамките на 12 месеца собственикът на автомобила не е причинил пътен инцидент, още през следващата година той ще премине в по-ниския клас и ще получи 10% отстъпка. След това обаче отбивът от цената се забавя – с по 1% всяка година до максимум 25%

Стъпката, с която нарушенията на пътя носят наказателни точки и оскъпяват застраховката, е много по-стръмна – от 10-и до 12-и клас към цената се добавят по 10%. С 30% се оскъпява полицата между 12-и и 20-и клас. Всяка година без нарушение обаче ще носи само по една бонус точка. Така на недисциплинираните шофьори ще са им нужни години, за да се върнат до стандартните тарифи на застраховката.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ