НОВИНИТЕ 

Модерна апаратура диагностицира рак на гърдата, изследването – 60 лева

Нова апаратура за диагностика, чрез която може да бъдат установени образувания с размер 2-3 мм, вече функционира в столичния „Майчин дом“.

Технологията е контактна термография, а апаратът работи с течни кристали. Разработена е от полски екип, а апаратът е проектиран и изработен в Холандия. В реално време данните от изследването се изпращат в медицински център в Полша, където резултатът се сравнява с други 60 хиляди изображения. Данните се разчитат от изкуствен интелект. При съмнения резултатът се коментира от двама лекари.

Изследването в „Майчин дом“ ще струва 60 лева, уточни директорът на АГ болница „Майчин дом“ проф. Иван Костов. Вчера той оповести данни, според които жените, живеещи в големите градове, се разболяват от рак на гърдата два пъти повече в сравнение с останалите.

Проф. Костов посочи, че годишно в страната ни се диагностицират 3900 пациентки, а 1450 умират. Той напомни за необходимостта от създаване на скринингова програма за рак на гърдата. Карциномът на млечната жлеза започва без болка, каза още той и подчерта, че диагностицирано навреме, заболяването е лечимо.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ