ТЕМА 

Настимир Ананиев: Трябва да се стимулират добрите водачи и да имат 50% намаление

Експерти обсъдиха новата система „Бонус-малус”, по която ще се плаща Гражданска отговорност. Експертът по пътната безопасност Настимир Ананиев обяви в ефира на БТВ, че системата е тотално грешна. Излиза, че неизряден водач ще плаща 25 % гражданска по-малко, а изрядните – 400 % повече. Трябва да се стимулират добрите водачи и да имат 50% намаление, а не 7 години да чакат за 25 %.

„Според тази система излиза, че ако си добър шофьор, но си купиш лоша кола, ставаш лош шофьор. Така ще се засили и корупцията. Ако си осъден убиец на пътя, задължително трябва да започваш от нулата”.

„Това е стъпка в правилната насока, но има широко поле за дебати. Все пак добрите неща са повече, отколкото несъвършенствата. Нека се гледат позитивите, а не например автомобил да се регистрира в съседна държава”, заяви адвокат Николай Йорданов.

Константин Велев, председател на Асоциация на българските застрахователи подчерта, че системата е подготвяна дълго време и има за цел да изчисти лошото минало на колата и шофьора. „Нека да тръгнем с някакъв модел. Да, има несъвършенства, но могат да бъдат изгладени”, призова той.

Зам.-председателят на Асоциацията на българските застрахователи Кирил Бошов уточни, че системата цели да има по-справедлива цена за шофьорите, съгласно тяхната история на водачеството.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ