ПОЛИТИКА 

Калфин: Вносът на чужда работна ръка няма да ни реши проблемите

Последните проведени данни относно миграцията показват, че всеки четвърти българин обмисля вариант за емиграция. Сред основните мотиви са заплатата, като това е водещ мотив при приблизително 95% от анкетираните. Тези, които имат завършено средно образование, искат заплата между 1000 и 2000 лева, за да останат тук. Докато тези с висше образование настояват за възнаграждения между 2000 и 3000 лева.

Това обясни в студиото на БНТ бившият вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин. ,,Нагласите за емиграция обхващат всички възрастови групи, вече не само младите. На практика всяко трето българско дете се ражда в чужбина“, посочи още той.

,,Вносът на чужда работна ръка няма да ни реши проблемите. Освен това надали някой ще дойде в България, ако е тръгнал да работи в чужбина. По-вероятно е да избере Западна Европа“, заяви Калфин и допълни, че около 80% от анкетираните не желаят чужда работна ръка.

По думите му течът на кадри има и положителна страна. ,,Трансферите, които правят българите зад граница, са повече от преките чужди инвестиции в България. А и трябва да отбележим, че половината от тях се завръщат у нас със собствени спестявания, с умения – говорим за хора, които искат да започнат собствен бизнес“, добави Калфин.

,,Разбира се, освен заплатите, трябва да се промени и социална система, здравна система, наложително е и намаляване на административните проблеми“, подчерта бившият социален министър.

,,В момента ЕС минава през много труден етап. Самото му съществуване е поставено под въпрос. Факт е, че ние сме страната, която най-много има нужда от ЕС“, завърши Ивайло Калфин.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ