ЛИЦАТА 

45 години от кончината на Любимец 13

На 9 ноември 1973 г., на 50 години, умира театралният и филмов актьор Апостол Карамитев. Роден е в Бургас на 17 октомври 1923 г., а в София се премества, за да учи право, след като завършва италианската гимназия.

Повече го влече театъра. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1951 г. със специалност актьорско майсторство в класа на професор Боян Дановски. Дълги години е сред водещите актьори на Народния театър „Иван Вазов“ (от 1947), където създава поредица от забележителни роли. Има успех и в киното, а незабравима е ролята му в комедията „Любимец 13“ .

Специализира режисура в Москва. От 1969 г. до смъртта си е доцент и преподавател по специалностите „актьорско за драматичен театър“ и „режисура за драматичен театър“ във ВИТИЗ. През 1971 г. Карамитев озвучава всичките образи (мъжки и женски) в дублажа на английския сериал „Сага за Форсайтови“ за Българска телевизия.

Умира, преди да завършат снимките на филма „Сватбите на Йоан Асен“ през 1973 г., от рак на черния дроб. Неговото име носи драматичният театър в Димитровград.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ