СВЕТЪТ 

Туск разкритикува политиците, подкрепящи Русия

Председателят на Европейския съвет и бивш премиер на Полша (2007-2014 г.) Доналд Туск отправи критики към политиците, противопоставящи се на европейските ценности или подкрепящи Русия и нейното ръководство.

Той направи това изказване днес на конгреса на фракцията в Европейския парламент на Европейската народна партия (ЕНП) в Хелзинки, предаде ТАСС.

„Никой няма право, поне не в нашето политическо семейство, да посяга на либералната демокрация и нейните основи“, каза Туск и добави: „Позволете ми да ви кажа откровено: ако заставате срещу върховенството на закона и независимите съдилища – вие не сте християндемократ. Ако не ви харесват свободните медии, ако толерирате ксенофобията, хомофобията, национализма и антисемитизма – вие не сте християндемократ. Ако поставяте държавата или нацията срещу или над свободата и достойнството на отделната личност – вие не сте християндемократ“.

Според Туск християндемократ не може да бъде също човек, който „иска конфликт и разделение в глобален план и вътре в Европейския съюз“. След това той втвърди тона.

„Ако подкрепяте Путин и нападате Украйна, ако подкрепяте агресора и заставате срещу жертвата – вие не сте християндемократ“, отбеляза Туск. Председателят на Европейския съвет изрази опасения също от стремежа „да се замени западния модел на либерална демокрация с източния модел на авторитарна демокрация“.

По-рано Доналд Туск се срещна в Хелзинки с украинския президент Петро Порошенко.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ