ПОЛИТИКА 

В Казанлък гориха плакати с лика на Валери Симеонов

Стотици млади хора протестираха снощи в Казанлък с основно искане за поемане на политическа отговорност и оставка на вицепремиера Валери Симеонов, предаде БГНЕС. Повод за недоволството, според тях, е неговата пълна безотговорност, некомпетентност и невъзможност за справяне с проблемите.

Протестиращи са запалили символично плакати с образа на вицепремиера. Те твърдят, че страната ни се намира в остра демографска криза, в извънредно положение, за преодоляването на което са необходими спешни и драстични мерки. Освен това настояват за съд за всички политици от началото на прехода, виновни за това, че българинът живее на прага на критичния минимум.

Пореден протест за оставката на Валери Симеонов имаше снощи и в София. Трета седмица майки на деца с увреждания, подкрепени от други граждани, се събират под прозорците на властта, предаде бТВ. Въпреки че вицепремиерът се извини за обидните си думи спрямо майките, протестиращите продължават да настояват той да се оттегли от поста си.

Междувременно прокуратурата атакува в съда едно от условията за изплащане на добавка за хора с увреждания, с която се покрива наем на общинско жилище. Условието човекът с увреждане да представя разходооправдателен документ е въведено допълнително чрез Правилника за прилагане на закона, приет от Министерския съвет, допълва бТВ.

Според закона Министерският съвет няма право да определя допълнителни условия извън тези, посочени в закона, за изплащане на вече отпусната месечна добавка, твърдят от Върховната административна прокуратура. Освен това не е ясно пред кого се представя документа, по какъв ред и срок. От прокуратурата настояват съдът да отмени разпоредбата. Проблемът предстои да бъде решен с новия Закон за хората с увреждания, който тепърва ще се гледа от парламента.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ