НОВИНИТЕ 

Най-скъпата подправка в света вече се отглежда и в България

Най-скъпата подправка в света, шафранът, вече се отглежда и в Kърджалийско. Въпреки всеобщото схващане, че грижите за него са трудоемки, това съвсем не е така, твърди Нермин Исмаил от село Глухар, която вече трета година отглежда шафрановия минзухар и дори увеличава посевите си, пише Rodopi24.

Причината е високото качество на това нетипично за нашите ширини цвете. Подкрепа да замени отглеждането на трайни насаждения като овошки с шафран ѝ дава председателят на Асоциацията на производителите на шафран в България – Хасан Тахиров. Той от години говори за това, че тук в планинските райони крсивото лилаво цвете може да замени доскорошната прехрана на хората тук – тютюна.

В райони като Кърджали се работи усилено шафранът да стане основно препитание, още повече, че е доста доходоносно, подчертава в репортаж от Кърджалийско телевизия Bulgaria ON AIR. В подкрепа на това предстои пътуване на български производители начело с Хасан Тахиров в Иран, където да се почерпи опит не само за отглеждането, а и за обработването му, което би донесло още по-големи печалби.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ

Leave a Comment