Home » Мнения » Адв. Екимджиев за ФАКТИ: За прокуратурата е по-важна драматичната роля на Гешев, a не защитата на заплашения прокурор

Адв. Екимджиев за ФАКТИ: За прокуратурата е по-важна драматичната роля на Гешев, a не защитата на заплашения прокурор

Сподели новината
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За смъртни заплахи срещу прокурор от Специализираната прокуратура съобщи тази сутрин Прокуратурата на Република България. В свое изявление говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че е образувано досъдебно производство за закана за убийство на магистрат от Специализираната прокуратура.

“Във всички случаи казусът е неприятен и обезпокоителен. Във всички случаи той трябва да бъде посрещнат с колегиална загриженост и с професионална реакция”, коментира пред ФАКТИ случая правозащитникът адв. Михаил Екимджиев.

“Акцентирам върху професионална реакция, защото според мен начинът, по който прокуратурата като институция се опитва да гради кризисен пиар за сметка на наш колега, е нелеп и граничещ с гротеска. Професионалният ми опит показва, че когато има такъв тип заплаха, шансът разследването да бъде ефикасно и да доведе до разкриване на извършителя е по-голям, когато бъде спазен принципът на следствената тайна.

Вместо това, чувствайки се гузни за безобразията, които сътвориха в последните години, с които компрометираха и институцията, и държавността в България, Гешев и говорителката му дават публичност на един казус, свързан с брутална намеса в правото на личен живот на прокурор. По този начин те застрашават ефективността на разследването”, обясни адв. Екимджиев.

“Очевидно за тях е по-важна артистичната и драматична роля на Гешев и говорителката му като оплаквачи, а не ефикасната процесуална защита на заплашения прокурор”, допълни той.

“Статистически и логически не мога да изключа събитието да се е случило сега и затова сега да се експонира публично. Знаейки артистичния нагон на Гешев, не мога да изключа и това да се е случило отдавна, а точно сега да се използва, когато темата със закриването на специализираните прокуратури е актуална, като по този начин да се внушава под какво напрежение, срещу какви опасни престъпници работи прокуратурата”, подчерта правозащитникът.

“За съжаление, на фона на бруталните лъжи, които слушах във вторник по време на изслушването на Гешев пред ВСС – визирам конкретно пасажа, свързан с делото “Баневи”, не мога да изключа това да е изцяло измислен сценарий. Съжалявам, ако засягам действително пострадал колега, но на фона на лъжите и на институционалната деградация на прокуратурата в последните години, с огромно съжаление и с предварителни извинения, ако това се е случило, не мога да изключа това да е скалъпен от главния прокурор сценарий”, смята още адв. Екимджиев.

Поставете оценка:

5

Оценка 5 от 1 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар