ШАРЕН СВЯТ 

Пет етапа, през които преминава всяка връзка

Всеки вярва до някаква степен в истинската любов. За едни тя е илюзия, докато за други – нещо, което ще търсят дълго, но рано или късно го намират.

За да откриете вашата половинка на живота, налага се да претърпите няколко разочарования и да преминете през най-различни изпитания. Накрая все пак ще се убедите, че за всеки влак си има пътник, но нито жените, нито мъжете са идеални.

Брачният консултант Джед Даймънд, който работи с двойки от близо 40 години, споделя, че всяка връзка трябва да мине през 5 основни етапа, за да стане по-сериозна и издръжлива във времето. Неговата практика показва, че много връзки остават само на ниво 3, което влошава взаимоотношенията и води до техния разпад.

1. Влюбване

Хлътването по някого става твърде лесно, но влюбването е нещо по-сериозно. Всеки от нас минава през този етап, който може да има различна продължителност и се нарича още меден месец.

Процесът на влюбване бива подпомогнат от хормоните допамин, серотонин и окситоцин. В началото на връзката човек има приповдигнато настроение, щастлив е и нивата на тези хормони рязко се повишават.

2. Признаване на връзката

След влюбването идва желанието да изкрещите на всички, че имате нова половинка, която е целият ви свят. Същинското признаване на връзката всъщност не е лесно. На някои мъже и жени им е трудно да свикнат с мисълта, че вече са обвързани и трябва да се съобразяват с някой друг.

Този етап се характеризира с широк спектър от жестове. Такива са прегръщането и целуването на обществени места, ходенето на двамата по събития, запознаване с роднините, вземане на решение за съвместно съжителство. През този период се осъществява същинското обвързване, зад което трябва да има не само любов, а и доверие.

3. Разочарование

Получава се така нареченото „попадане в действителността“. Тогава голяма част от любовта, страстта и романтиката отстъпват място на гнева и неудовлетвореността от връзката. Повечето двойки решават да я прекратят, защото не виждат смисъл да продължават да се измъчват взаимно, но истината е, че могат да направят компромис и да устоят на изпитанието.

4. Създаване на истинска и трайна любов

Ако сте се справили с първите разочарования, това означава, че сте направили първата стъпка към същинската част на връзката, при която идва истинската любов. По време на този етап двамата си помагат и разчитат един на друг най-много. Свикнали са да изслушват и да бъдат по-търпеливи, но и знаят какво да очакват от човека до себе си.

Тук е моментът за жестове, които имат за цел да върнат романтиката в отношенията, пише Тялото.бг.

5. Двойката, която може да даде съвет на другите

След като преминете през множество хубави и лоши моменти, като преодолеете редица спънки, то вие имате достатъчно опит, за да помогнете на по-млади двойки да изградят перфектните взаимоотношения. Не се натрапвайте излишно на хората, но ако ви потърсят съвет, опитайте се да предадете уроците, които сте научили и спомогнете за заздравяване на тяхната връзка.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ