ЗДРАВЕТО 

Бобови и пълнозърнести храни държат кръвната захар под контрол

Години наред ни уверяват, че трябва да избягваме продуктите с висок гликемичен индекс. Нови изследвания обаче показват, че това може да не е чак толкова важно, когато говорим за правилно хранене или отслабване. Коя е истината?

Гликемичният индекс е показател за влиянието на въглехидратите от хранителните продукти върху нивото на захар в кръвта. Простичко казано, продукти с висок гликемичен индекс са тези, които сме свикнали да наричаме “бързи” (прости, нездравословни) въглехидрати. А продукти с нисък гликемичен индекс са тези, които се считат за “бавни” (сложни, здравословни) въглехидрати. В списъка на продукти с нисък гликемичен индекс, които не предизвикват силно покачване на глюкозата, влизат: плодове с ниско съдържание на целулоза, фасул, бобови и пълнозърнести продукти, пише Здраве.то.

На свой ред продукти с висок гликемичен индекс са сладките газирани напитки, рафинираните зърнени продукти и сладкишите.

Какъв е проблемът на продуктите с висок гликемичен индекс? Дълго време се смяташе, че продуктите, които причиняват рязко покачване на захарта, провокират и резистентност към инсулина и като следствие – съхранение на мазнини в организма и повишаване на риска от диабет втори тип. Звучи логично, но дали е така?

Защото нови изследвания показват, че специалистите са започнали да преосмислят преимуществата на нискогликемичните диети. Едно от тези изследвания например, съумяло да обясни защо меню на основата на продукти с нисък гликемичен индекс невинаги води до очакваните резултати. Учените стигнали до извода, че ако човек ограничава количеството въглехидрати в менюто си, независимо дали те са “бързи” или “бавни”, това във всички случаи дава положителен ефект.

Защо все пак продуктите с нисък гликемичен индекс са по-добрият избор? Гликемичният индекс в действителност не е толкова важен, колкото си мислим. Но специалистите в областта на правилното хранене уверяват, че нискогликемичните продукти все пак са по-разумната алтернатива на високогликемичните продукти, ако искаме да се храним правилно. Първо, продуктите с нисък индекс по принцип са по-засищащи. Второ, те обикновено съдържат повече влакна, оптимизиращи процесите на храносмилане, което също е здравословно.

В крайна сметка, всеки от нас може да си позволи, когато му се прииска, да похапва и прости въглехидрати, било то ароматен сладкиш с канела или вкусна тортичка. В умерени количества всичко това няма да навреди на здравето и диетата.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ