Home » Мнения » Защо дойде Урсула фон дер Лайен

Защо дойде Урсула фон дер Лайен

Сподели новината
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера в София пристигна най-високопоставеният политик в Европа в момента – Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската Комисия.
Защо е дошла е въпрос, на който изненадващо вчера отговори…Слави Трифонов. В „бомбата“, която хвърли вчера следобяд Трифонов разобличи Кирил Петков в намерение да продаде българския национален интерес в Македония, защото се е „договорил някъде на тъмно“ да махне ветото ни безусловно в замяна на…нещо. Не каза в прав текст нито с кого Петков се е договарял „на тъмно“, нито срещу какво. Просто реши да го обяви точно по същото време, по което самолетът на председателя на Европейската Комисия кацаше на летище София.

Формално Урсула е тук, за да преговаря с правителството по отношение на „Плана за възстановяване“. Същият план, който преди точно година бе готов на 70% и предаден на служебния кабинет за довършване. Още тогава хора на Прокопиев се опитаха да натиснат вицепремиера Атанас Пеканов да вкара безумни неща в плана, от които, естествено, биха облажили тъкмо фирмите на Прокопиев. Атанас Пеканов постъпи мъжки и отказа, поради което и не е днес част от управлението. В следствие на това, обаче, кабинетът на Кирил Петков започна пренаписването на плана отначало. Това направи приемането му от Комисията тази година практически невъзможно. Такива бяха и заявкита от самата Урсула само преди седмици.

Изведнъж, обаче, всичко се обърна. Урсула смени тона буквално за дни. Комисията се обърна на 180 градуса и прати лично самия председател в София, за да приеме тържествено недовършения, нескопосан и пълен със скандални конфликти на интереси план за възстановяване на кабинета Петков. Този план тепърва трябва да бъде гласуван в Съвета, но личната визита на Урсула е знак за подкрепа към Петков в прескачането на това финално препятсвие. Защо ли? Каква би могла да е причината за този обрат в отношението на Комисията?

Слави Трифонов ни отговори на това вчера в прав текст. Националният интерес на България струва няколко стотин милиона от комисионни и процент в джоба на харвардите и прокопиевци, които те ще прилапат от фирмите, на които ще бъде раздадено изпълнението на 57-те инвестиции на стойност 13,52 милиарда лв. в плана.

Гърция отстояваше своето вето към Скопие в продължение на 25 години, докато накрая не постигна своето и не демонстрира на целия свят какво значи Атина да бъде категорична за нещо. София не е способна да удържи някаква позиция дори година и половина, преди продажници във властта да я изтъргуват за лично обогатяване.

Поставете оценка:

4.1

Оценка 4.1 от 11 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар