ЛИЦАТА 

Отиде си създателят на Спайдърмен Стан Лий

Стан Лий, един от създателите на издателството „Марвел комикс“, е починал на 95-годишна възраст, съобщи неговата дъщеря на уебсайта Ти Ем Зет, цитиран от Ройтерс.

Рано тази сутрин линейка е откарала Лий от дома му в Холивуд хилс, Лос Анжелос, до болницата „Сидърс Синай“, където той е починал. През последната година и няколко месеца той е страдал от няколко болести, вкл. пневмония и проблеми със зрението.

Като писател и редактор Стан Лий има сериозен принос за израстването на „Марвел“ през 60-те години до водещи позиции в издаването на комикси. В сътрудничество с художниците Джак Кърби и Стив Дитко той създава редица истории със супергерои, вълнували младите поколение десетилетия наред. Негови творения са младият Спайдърмен, мускулестият Хълк, мутантите Екс мен (X-Men), плейбоят изобретател, известен като Железния човек (Iron Man), както и Фантастичната четворка (The Fantastic Four).

През 21 век са правени игрални филми по десетки комикси на „Марвел комикс“, почти всички с персонажи, създадени от Лий. Приходите от прожекциите по света на тези екранизации надхвърлят 20 милиарда долара.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ