ЗДРАВЕТО 

Вдигаме холестерол от палмовото масло

Заедно с нарастването на населението расте и нуждата от повече хранителни продукти, включително и растителни масла. През последните десет години в света нараства производството и употребата на основните видове растителни масла – палмово, соево, рапично и слънчогледово. Палмовото масло има репутацията на „опасна и трудно усвояема” мазнина, защото „не се смила, тъй като неговата температура на топене е по-висока от тази на тялото”.

Почти всички останали храни не се топят при температурите в стомаха, но това не пречи, консумирани в умерени количества, благополучно да се смелят. Палмовото масло е заляло пазара и често производителите изобщо не го описват в състава на храните си. Само за миналата година българите са погълнали 12 тона от него, сочи статистиката. Всъщност според лекарите заради консумацията му тръгват и много от тежките ракови диагнози.

За да не изтича от калъпите, палмовото масло се втвърдява при висока температура и в присъствието на водород. Тогава ненаситените мастни киселини, които в това масло са 50%, се превръщат във форма, която организмът не може да преработи. Повишава се лошият холестерол, трайно се вдига кръвното и има висок риск за отключване на туморни процеси, обясняват медиците и апелират да го заменяме с краве масло и зехтин.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ